Duschblandare

Duschblandare i både klassisk och modern stil finns i ett flertal olika utföranden för montage på vägg, dolt i vägg, utlopp uppåt, utlopp nedåt, badkarspip, termostat o.s.v. Alla duschblandarna kommer från olika Europeiska kvalitetstillverkare och håller mycket hög klass på form och funktion. Badex har arbetat med leverantörerna under många år och vet att de håller en hög kvalitet och vi är måna om att köparen ska vara nöjd med resultatet under lång tid framöver. Badex har troligen Sveriges största sortiment av varor för kök och badrum i klassisk stil.

Många av duschblandarna går att beställa i flera olika ytbehandlingar. Detta gäller speciellt de i klassisk stil. Vanligast är kromat utförande men andra möjligheter är guld, mässing med skyddslack, mässing utan skyddslack, borstat nickel, bronserad (eller åldrad mässing som en del kallar ytan), blank nickel, kopparimitation och så vidare. Mer information om detta står i samband med varje duschblandares produktbeskrivning.

Duschblandare finns normalt i tre olika grundutföranden - tvågrepps med två vred där man justerar värme och flöde manuellt, ettgrepps där man justerar vatten och värme manuellt fast bara med ett reglage och termostat där en speciell insats i blandaren själv korrigerar eventuella tryck och temperaturförändringar på tilloppsvattnet. Vilken modell man väljer handlar mycket om vanesak men om man vet att många i hushållet använder vattnet samtidigt kan det vara skönast med en termostatblandare för att undvika hastiga temperaturförändringar i duschen.

Flera av duschblandarna finns i modeller med antingen utlopp uppåt (för att sätta på ett duschset med taksil) eller utlopp nedåt (för att koppla på en handduschslang). Många modeller är även sådana så att det går att montera exakt samma duschblandare åt vilket håll som önskas. Detta gäller aldrig termostatblandare som har en förutbestämd kall och varmvattensida. Några duschblandare finns även med utlopp både uppåt och nedåt för att kunna montera ett takduschset på utloppet uppåt och en handdusch eller en badkarspip på utloppet nedåt. Flödet regleras då antingen med en omkastare eller en speciell flödesventil. Dimensionerna på utloppen följer standarder (R15 och R20) och kan därför kombineras med nästan vilka andra produkter som helst. 

Duschblandarna för inbyggnad levereras som dom är utan montageboxar. I Sverige gäller speciella regler för hur blandar monteras vilket gör det extra viktigt att tala med er installatör om montagemöjligheter i standarddosor, dubbla väggar eller annan lösning innan beställning.

I stort sett alla våra duschblandare är utrustade med en modern variant av ventil (keramisk). Det innebär att duschblandarna med två vred öppnas för fullt genom att vredet vrids endast 90 grader, inte som förr i tiden då man kunde vrida ventilerna flera varv. Duschblandare med ett grepp är alltid utrustade med keramiska ventiler och i vissa fall även termostat.

Duschkarsblandare från Europeiska tillverkare följer nästan alltid den Europeiska standarden med 150 c/c mellan inloppen och lekande R20 mutter på blandaren. I ett fåtal fall används även andra mått (160 eller 175 c/c) eller andra anslutningsmetoder. Mer om detta finns specificerat i beskrivningen för varje blandare.

Fler varianter på duschblandare kan ses tillsammans med duschseten. Detta eftersom en del varianter endast säljs i kombination med handdusch eller takduschset.

Blandarfästen medföljer normalt inte till duschblandarna eftersom blandarfästen anpassas efter hur rören dras (synligt eller dolt) och vilken typ av rör som används. Alla blandarna kan anslutas till både synliga och dolda rör bara rätt typ av blandarfästen används.

För att komma till hela listan av duschblandare använd produktmenyerna ovan. Observera att bilderna nedan endast visar ett urval. Fler varianter finns under produktmenyerna.